Редактор: Александър Дечевe-mail: [email protected]В рамките на темпа от предишния ден - между

...
Редактор: Александър Дечевe-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bgВ рамките на темпа от предишния ден - между
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: 2-3 са основните групи на заразяващи се с коронавирус. Излекуваните ще стават все повече

Редактор: Александър Дечев

e-mail: [email protected]

В рамките на темпа от предходния ден - сред 15 и 20 нови случаи ще бъдят оповестени през днешния ден от щаба, борещ се с ковид. Това разгласи в предаването " Плюс Минус " доктор Ангел Кунчев. Той разяснява всички настоящи тематики към пандемията, една от които е полемиката за използването или не на бързите проби.

" Ядоса ме една празна полемика, с която занимаваме обществото, а когато страната е в тежък миг, един от правилата е да има единоначалие, да се дават точни и ясни изпълними раздпореждания и да не хвърляме хората в замисъл кой е по-прав и кой по-крив. В момента сме в навечерието на по-сериозното разпространяване и трябмва да даваме точни и ясни указания какво да се прави. Първо, до през вчерашния ден бях събрал 16 разнообразни предложения на 16 разнообразни компании за такива проби. Те не са идентични, не са равностойни. Но несъмнено имаме доста съществени искания към част от тези проби. А и започнваха да излизат известия от други страни. Току-що четох за Испания, които показват разрушителен резултат - грешки, достигащи до 60-70 %. Това, което би трябвало да вършим сега, е да стопираме разпространяването. Да реагираме на всеки нов случай, да търсим контактните лица, да запазим тази отдалеченост, която успяхме да наложим в обществото - това е, което ще ни избави ", безапелационен бе той

" Ако има и минимален смисъл, а то има, от скрийнинг, ние ще го организираме. Но не от подобен всеобщ, който просто да даде една моментна фотография на положението, а по-скоро скрийнинг върху групи, които са в по-рискова обстановка.

Очертават се 2-3 групи съществени на хора, които излизат позитивни. Едните са тези, които се връщат от рискови страни, най-много Италия, Испания, Германия, Франция. Другата немалка група е на хора, които са били на ски някъде - както в швейцарски и австрийски курорти, по този начин и в Банско, както и в Пампорово, където имаме няколко случая. Явно това е било един от главните способи на разпространяване. И третата група са хора, които по някакви други метод - контактували са с някой, не всеки път свързани помежду си. Те пък като отидат в болница, там заразяват здравни служащи. В момента ние се движим тъкмо по разпоредбите - сред 5 и 10 % от засегнатите са хора, които са работили с такива позитивни, и те се намират в лебечните заведения ", добави медикът.

" Мисля, че разногласието за бързите проби идва само от 1-2-ма души, които имат свое мнение. Ще си разреша да го кажа. Някои от експертите, които пазят тезата, че би трябвало да вършим всеобщ скрийнинг, са членове на експертния съвет, който аз няколко пъти събирах. Нито дума не обелиха, не дадоха предложение, не взеха отношение, и по-късно потеглят по студията да разправят на хората какво би трябвало да се прави. Нещо, което е неправилно. В обстановка като тази на хората би трябвало да се дават ясни инструкции какво да вършат. Виждаме, че ограниченията, които наложихме, колкото и да са тежки и неприятни, дават резултат и то доста добър към този момент - да не е темпа толкоз висок, да не напълним лечебните заведения единствено за седмица с хора, които имат потребност от помощ, и да не можем да осигурим за всички. Даде ни време да подготвим доста неща - и дезинфектанти, и персонални защитни средства, и в допълнение вентилатори в болничното заведение, с цел да сме подготвени при по-голямо търсене. В тези времена не би трябвало да има разнобой ", разяснява Кунчев.

" Никой от нас нито е забранявал бързи проби, в противен случай - няколко пъти споделяме, че всички лаборатории - частни, държавни, които могат да го вършат е редно да го вършат и да са включат. За да ограничим този страховит напор, тъй като сътрудниците от ВМА, от центъра по заразни и паразитни заболявания, извинявайте, но не могат да се приберат у дома. Те работят повече от месец нонстоп, без почивен ден. Така че, това ще облекчи нещата. Но да кажем, че кой знае какво ще ни даде един всеобщ скрийнинг от да речем 500 000 души, добре, ще имаме една фотография, ще излязат още малко позитивни и по-късно какво - след 24 часа този човек в случай че не съблюдава карантината, той отново ще се болести. Крайното решение се взема от Министъра на опазването на здравето по рекомендация на основания щаб. Този медицински съвет за мене има стойност дотолкоз доколкото би трябвало да  разисква, да дава разнообразни отзиви и най-много да създава тези клинични протоколи за лекуване, за държание за всяка една от многочислените специалности, с цел да знаят сътрудниците какво да вършат ", разкри Кунчев.

" Излекуваните ще стават от ден на ден. Дори с бройките, с които работим, това следене случай по случай няма такава стойност. Към момента мисля, че са пет оздравелите, някои от тях просто очакавават следващия втори негативен тест, те от дълго време са без клиника, усещат се добре, с цел да можем да ги изпишем от болничното заведение и да освободим място за нови. Така че сигурно ще има тези положителни вести, както на всички места по света ги има. 70-80 % от хората ще оздравяват изцяло и то не след кой знае какъв брой тежко боледуване.

Към моментга имаме четирима доста тежко заболели, имаме двама фактически в живото заплашващо положение, те са интубирани. Там е допустимо да се стигне и до най-тежкия излаз. Това са хора от високите възрастови групи - 70-80 години, с много съществени хронични болести. По наблюденията, които имаме от другите два ковид, срещани преди 18 и 10 години, и доколкото знаем ка ксе държат едни естествени респираторни вируса, на мен ми се коства, че за 2-2,5 месеца би трябвало да стигнем пика и да стартира спада. Пик сигурно ще има ", съобщи още Кунчев

 

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР